HE cubeFossielvrij

Windenergie in Nederland

photo-1466629437334-b4f6603563c5
Nederland zet fors in op windenergie. In 2030 moet 70% van onze elektriciteit komen van windfarms en zonneweides. En moeten kolencentrales gesloten zijn.

Windmolens zijn reeds eeuwenlang toegepast om energie te leveren. Voor waterpompen, graan malen, drooglegging, zagen van hout etc.. Na de ontwikkeling van met fossiele energie aangedreven machines is het belang van de windmolen teruggedrongen. Nu zijn ze weer in opmars met voor- en tegenstanders.

Windmolens bederven het landschap, maar zijn vooral "zinloos" zegt landschapsarchitect Han Lörzing. "Windmolen staat meestal stil". Windmolens zijn een uitermate onbetrouwbare energiebron waarvan de leveringsgaten moeten worden gedicht door het bijstarten van niet duurzame gas-, olie- en kerncentrales. "Daar schieten we dus niets mee op"
Lörzing heeft gelijk, zolang er geen goedkope manier is gevonden voor grootschalige opslag van stroom. Het is dan een kip en ei probleem. Niets doen is geen optie. Er wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van opslagsystemen. Voor windmolens op land moet circa 38% van de jaarproductie via opslag aan het net worden geleverd om basislast te maken. Voor zeemolens is dat 33% tot 35%.