HE cubeFossielvrij

Kernenergie

photo-1553502141-c1eabd05ecc8
Kernenergie kent voorstanders maar ook vele tegenstanders. Na Tjernobyl, Pitsburg en Fukushima is de oppositie grimmig.
Maar kernenergie is goedkoop. Ondanks de uitspraken van Diederik Samson dat de moderne centrales vanwege veiligheidsmaatregelen te duur zouden zijn blijkt uit een wereldwijd onderzoek dat de LCOE van kerncentrales concurreren met de fossiele varianten.

Kosten van Kernenergie per kWh

Oudere centrales hebben een LCOE van 3,5 cent per kWh. Voor de bouwkosten van nieuwere centrales zijn er studies beschikbaar zie http://www.world-nuclear.org/information-library/economic-aspects/economics-of-nuclear-power.aspx

De kapitaalkosten zijn hoog voor het bouwen van een centrale en daarom zijn ook de kosten van kapitaal in de kWh prijs de dominante factor; niet de prijs van uranium. In de tabel hieronder kun je zien hoeveel stroomproductie kost van een moderne kerncentrale. Wat opvalt is dat verschillende landen door andere veiligheidsvoorschriften en bouwfilosofie tot verschillende prijsvorming komen per kWh . Geld is tegenwoordig goedkoop dus een discount rate van 3 - 4,5% is reëel.


Schermafbeelding 2019-04-09 om 00.06.03

LCOE prijzen van kernenergie gebouwd in 2015 tot 2020 in USD per mWh. Omreken factor van $/mwh naar € /kwh = delen door 1126. Dus de kWh prijs bij $ 50 per mWh bedraagt dan 4,6 cent per kWh)
Kernenergie behoort tot de goedkoopste van de CO2 vrije opties.